Călătorii și altele

Roma, Italia

How beautiful is sunset, when the glow of Heaven descends upon a land like thee, Thou Paradise of exiles, Italy! 

-Percy Bysshe Shelley, poet

La vita e bella și nu pot contesta deloc acest lucru! Apusuri, panorame și locuri faine: asta mi-a adus sfârșitul de vacanță petrecut la Roma și îmi e greu să exprim în scris efectiv felul cum mă simt dupa un așa val de cultură, artă, istorie și mâncare bună. Roma era pe my bucket list pentru anul acesta și eram destul de dezamăgită că urma să treacă vara fără să o fi văzut, iar când această vacanță s-a ivit super spontan, nu am putut zice „nu”. Ne-am luat biletele de avion foarte random, următoarele zile am rezervat si un apartament pe AirBnb, iar peste 2 săptămâni urma ca eu și prietenii mei să ne bucurăm de ultimele momente din vacanța de vară, la Roma.

Voi încerca să fiu cât mai scurtă și să scriu un post cât mai util. Multe din locurile vizitate nu cred că mai necesită un feedback sau o descriere anume, de aceea mă voi focusa mai mult pe partea de food.

Unde și ce să mănânci

Pe lângă scopurile sociale, Instagram poate fi un tool folositor când calatorești. Eu mereu îl folosesc pentru a găsi locuri faine cu mâncare bună sau locuri diferite și mai puțin cunoscute de vizitat. Astfel, înainte cu ceva timp de a pleca la Roma, am dat follow hashtag-ului #romefood și profilelor de Insta: @gnamroma@foodgram_romagelatogram_roma și @romefoodguide. Pe parcursul excursiei am fost oarecum food guide-ul grupului și mai jos o să las și pentru voi câteva idei de locații cu mâncare pe care merită să dai banii când ești în Roma.

 • Gelato

Am început cu gelato pentru că aș putea să mănânc așa ceva zilnic. Cel mai mare reget e că am apucat să savurez o gelato doar de 2 ori cât am fost la Roma: prima seară când am fost la Fontana di Trevi și în a 3a zi când am fost la cea mai mare gelaterie din Roma.

Melograno

Gelateria se află în Pizza di Trevi, chiar lângă fântână. Eu prefer aromele clasice și am ales ceva simplu: nutella și vanilie. A fost bună, însă nu m-a dat pe spate

Gelateria della Palma

Pentru mine e locul pe care aș putea să-l frecventez zilnic pentru tot restul vieții și să nu mă satur. 150 de arome. Și le-aș fi încercat pe toate. Însă am ales doar 4: ceva cu caramel, ceva cu cocos, fistic și lavandă. Aroma de lavandă a fost cea mai bună din punctul meu de vedere, fiind foaaaarte aromată.

 • Paste

Am încercat și paste street food, dar și la restaurant. Ambele variante sunt ok dacă știi să alegi bine.

Pastaciutta

Am mâncat în acest loc de 2 ori. Prima dată am ales Pappardelle al Ragu care nu m-au dat pe spate, iar a doua oară am ales Spaghetti Cacio e pepe care au fost geniale. Din câte știu, cea din urmă e o rețetă tipic italiană, deci trebuie să le încercați. Sunt un fel de mac and cheese pline de piper și asta le face puțin picante, însă nu e deloc exagerat, iar dacă ești fan al mâncării picante, o să le iubesti.

Tonnarello, Trastevere

Restaurantul ăsta l-am găsit pe Instagram și cum am văzut pozele cu paste am zis că neapărat trebuie încercate. E într-un cartier foarte fain din Roma, Trastevere, iar cu această ocazie am apucat să vizităm și această parte a orașului care e absolut superbă. Mi-am comandat paste carbonara care pentru mine au fost cele mai bune carbonara ever.

 • Pizza

La fel ca și în cazul pastelor, am încercat și pizza la restaurant, dar și pizza street food. Ambele variante au fost mai mult decât ok.

Tonnarello, Trastevere

La Tonnarello nu mi-am comandat pizza, însă am gustat de la prietenii cu care eram și a fost genială. Poate cea mai bună pizza pe care am gustat-o.

Non Solo Pizza

Pizza street food, aproape de locul unde aveam apartamentul. A fost bunicică, nu cea mai wow, însă prețul a fost foarte bun.

Dolce Vita, Piazza Navona

Era ultima seară în Roma și noi nu trecusem prin Piazza Navona. Întâmplarea făcea că ne căutam și un loc să mâncăm ceva bun, să bem un vin/ o bere și să povestim despre cum au fost ultimele zile pentru noi. A fost primul restaurant din piață la care ne-am oprit să-i analizăm meniul și a fost și alegerea finală. Pe lângă pizza bună pe care am mâncat-o (quattro formaggi), personalul m-a impresionat foarte tare!

 • Chestii extra

Adică chestii pe care le-am mai cumpărat de la supermarket și care merită încercate.

În prima seară, înainte să luam Roma la pas, ne-am oprit la un supermarket să ne luam bere, BIRRA MORETTIși vin, CHIANTI sau așa ceva, ca să stam la Trevi și la Colosseum să ne bucurăm de view. Recomand această experieță!

În altă seară ne-am luat ceva chipsuri amica chips (veggy chips) care au fost bunicele, iar pachetul avea un design fain (asta-mi amintește de niște stories postate de coffentropy care zicea de design-ul ciudățel al pachetelor de chips din România comparativ cu cele din exteriorul țării).

Altă seară s-a sfârșit cu o sticlă de vin rose Sella & Mosca, care nu a fost cel mai bun vin, dar a fost ok pentru câți bani am dat pe el. Vin și ceva brânză cu nuci, ambele cumpărate de la Auchan :)). Brânza chiar a fost foaaaarte bună!

Merită să dai banii pe Roma Pass?

Noi ne-am luat Roma Pass pe 72 h pentru că am stat din 17 până in 21 septembrie și cred că l-am cumpărat doar în ziua de 18. Nu știu dacă a meritat neaparat pentru că nu cred că am atins acea sumă de bani ce am dat-o pe el (38,50 euro). Ideea e că nu am circulat chiar atât de mult cu transportul în comun, care pot să zic ca e destul de shitty, mai ales în materie de autobuze. În schimb, am circulat mai mult cu metroul și am avut 2 intrări gratuite, dar tot nu cred că am reușit să ajungem la 38 euro. Roma Pass cred că a meritat doar pentru partea cu skip the line, mai ales la Colosseum unde era o coadă imensă când am ajuns noi.

Dacă alegi să faci asta, adică să dai banii pe Roma Pass, ia în calcul și cât de mult vei circula cu transportul în comun ținând cont de faptul că e ROMA, unde poti vedea ceva fain la tot pasul, deci merită să te plimbi. Ce mai treuie să iei în calcul sunt cele 2 intrări gratuite. Noi am ales Colosseum care venea la pachet cu Roman Forum si Palatine Hill și mai voiam la Galleria Borghese, dar la care nu aveam rezervare, deci nu am reușit să o vedem. Probabil că dacă reușeam să vedem Galleria Borghese, Roma Pass și-ar fi meritat investiția.

Mai mult detalii despre pass găsești AICI.

Experiența noastră cu transportul în comun

Încă nu-mi dau seama dacă noi am fost puțin pe lângă cu asta sau pur și simplu atât de prost organizat e transportul în comun la ei. Am pățit de 2 ori să așteptăm un BUS într-o stație, 40-60 de minute și să nu vină. Asta în ideea în care BUS-ul respectiv era trecut pe plăcuța din acea stație. Am mers mult pe jos, însă când voiam să traversăm orașul dintr-un capăt în altul (oarecum), ar fi fost imposibil să facem asta.

Metroul are 2 linii, una dintre ele fiind mai nouă (sau cel puțin așa cred pentru că era aer condiționat în metrou și părea și mai nou). Circulă regulat, nu chiar foarte des, dar în limita bunului simț și uneori sunt prea full. Oricum, experiența cu metroul a fost mult mai ok decât cea cu bus-ul.

Cum a fost Roma?

Well, Roma a fost și e frumoasă și merită luată la pas și văzut fiecare colțișor. Există pe internet o grămadă de articole și recomandări de locuri care merită vizitate și m-am gândit că ar fi oarecum nefolositor să deschid un subiect întreg pe această temă. Deși o să enumăr locurile pe care le-am vizitat, mă voi axa mai mult pe anumite experiențe de care am avut parte și locuri mai puțin cunoscute (din punctul meu de vedere) în care am ajuns.

 • înghețată la Trevi
 • bere la Trevi
 • vin la Colosseum
 • Colosseum, Roman Forum, Palatine Hill
 • plimbare pe străzile din Trastevere
 • Spanish Steps
 • Pantheon
 • Galeria Națională de Artă Modernă
 • Janiculum Hill (e u view genial si nu e un loc atât de cunoscut)
 • Castel Sant’Angelo: noi am ajuns aici fix la apus în ultima seară și a fost absolut divin!
 • fântânile din Piazza Navona
 • Villa Borghese Gardens
 • Altare della Patria
 • Arch of Constantine

Cum a fost la Vatican?

Roma mi-a plăcut foarte mult, însă din punctul meu de vedere, Vaticanul e mai impresionant! Și ca experiență, și ca feeling, și ca artă, și ca orice. Noi ne-am rezervat o zi pentru asta, însă după am mai avut timp și de altele. Deși coada era imensă la Basilica San Pietro, am aștepat doar 30-40 de minute să intrăm, ceea ce mi s-a părut foarte puțin comparativ cu timpul pe care-l estimam (2-3 ore gen) când am văzut câtă lume așteaptă în fața noastră . Biserica e superbă, nu încape discuție, însă ceva extra, ce merită făcut, e să urci în cupolă. Toată treaba asta e contra cost, nu mai țin minte exact cât (undeva la 7-8-9-10 euro), dar „merită toți banii”. E mult de urcat, sunt foarte multe scări și nu o să mint, a fost un antrenament de cardio pe cinste :)). Oricum, oricât de antisportiv ai fi, panorama de la sfârșit e impresionantă.

Muzeele Vaticanului sunt foarte faine și ele. Pentru a le vizita, am făcut rezervare și am cumpărat bilete online. Inițial aveam dubii în privința tipului de bilete pe care să le cumpărăm, dar până la urmă le-am luat pe cele pentru studenți. Am și întârziat 40-50 de minute și credeam că ne-am pierdut rezervarea, dar totul a fost ok. Oricum, voi să nu faceți asta! Pentru ca totul să fie mai clar, să nu privim doar niste picturi fără sens și ca să mai înțelegem lucruri, ne-am cumpărat și ghid audio. Când mergi la Muzeele Vaticanului trebuie să fii pregătit pentru un val de artă și informație care pentru mine, a fost imposibil de asimilat pe deplin. Tot ce am văzut a fost superb: începând cu picturi actuale, inclusiv de anul trecut (2017) , până la faimoasa Capelă Sixtină, al cărei tavan e pictat de Michelangelo. Nu am de gând să spun mai multe, pentru că oricum e o experiență foarte faină care merită trăită! ȘI NU UITAȚI DE AUDIO GUIDE, CHIAR MERITĂ!

Acestea fiind spuse, Roma a fost de departe locul care a făcut ca această vară să fie una memorabilă. Și nu doar Roma, ci și oamenii cu care m-am bucurat de această vacanță faină. Dacă ai ajuns până aici, sper că ai găsit ceva util în acest post și sper că ti-a făcut plăcere să-mi citești gândurile legate de acest subiect.

Până data viitoare, te pup și te îmbrățișez cu drag!

Gianina

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *