Gânduri și trăiri

Prima sesiune

Oh, you mean 5 saptamani de examene? A fost fun. NOT!

Prima sesiune e mereu cea mai grea. Nu prea stii cum sa abordezi treaba. Cel mai amuzant e cand ai si 2 examene aiurea in zile consecutive. Incepi sa ai regrete ca nu ai invatat si nu ai citit nimic in timpul semestrului pentru ca erai prea entuziasmata de toata schimbarea din viata ta. Toata lumea te consoleaza ca “nu se invata din timpul semestrului”, ca “nimeni nu face asta”. Tu iti propui ca semestrul viitor vei face asta si nu-ti vei lasa toata materia pentru sesiune. Oare ce va iesi din aceast plan?

Dar sa incepem cu inceputul. Da, am avut 5 saptamani de examene, din care o saptamana a fost “presesiunea” in care am dat examenele practice si 1 examen scris. 14 examene in total. Pentru unele mai mult de invatat, pentru unele mai putin. Unele mai dificile, altele mai usoare. Dar nu are importanta. Cand ai atat de multa materie, cu siguranta nu poti ramane cu tot, asa ca te consolezi cu ideea ca “va fi bine”.

Dupa cum ziceam mai sus, nu am citit nimic pe parcursul semestrului. Absolut nimic. Si chiar cred ca a fost o decizie proasta. Nici macar nu a fost o decizie pentru ca nici nu m-am gandit la acest aspect. Desi la unele cursuri nu prea necesita sa citesti cursurile pe parcursul semestrului, la unele chiar existau legaturi intre cursuri, deci mi-ar fi fost mult mai usor sa inteleg anumite chestii. Asa, am ajuns sa inteleg multe aspecte doar in sesiune, cand am inceput sa invat.

Inceputul sesiunii a fost unul ex-abrupto😂. Nici nu mi-am dat seama cum a inceput. La primul examen practic am dat-o cel mai rau in bara, fiind sigura ca nu voi trece. Deja incepeam sa ma indoiesc de mine si de cum voi face fata sesiunii. Din fericire, totul e bine si am facut fata fiecarui examen, unele rezultate chiar luandu-ma prin surprindere. A trecut repede saptamana cu presesiunea si abia atunci avea sa urmeze ce era mai dificil si mai mult. 4 saptamani de examene. 2-3 examene pe saptamana, 2-3 zile de invatat pentru fiecare examen. 12-14 cursuri pentru aproape fiecare examen.Deci cum am abordat invatatul? Ei bine, am cam invatat sa invat citind. Mai tineti minte in liceu cand te intreba profesorul “ai invatat?”, iar tu ziceai “nu, dar am citit”. Mda, bun venit la facultate unde cititul chiar devine invatat😂. Sau invatatul devine citit? Nu conteaza. Oricum, pentru materiile mai usoare am reusit sa fac fata doar citind cursurile. Ca sa intelegi cu adevarat o materie trebuie sa o citesti de minim 2-3 ori. Ei bine, nu mereu am reusit asta si la 2 examene m-am dus cu materia citita o singura data. O singura data, dar calumea. Inteleasa.Pentru examene grele am stat sa inteleg fiecare aspect. Aproape. Am incercat sa citesc materia de minim 2 ori. Am citit atent si am stat asupra chestiilor care mi se pareau mai dificile. Mie oricum nu-mi placea sa tocesc, niciodata nu am putut face asta, insa acum am constatat mai mult ca niciodata ca daca pentru unele materii nu inveti logic si nu faci legaturi, nu ai cum sa faci fata. Din nefericire am avut si examene mai putin pe placul meu. Examene pentru care efectiv trebuia sa iei materia ca atare. Sa tocesti. Insa mereu vor exista materii cu care vom rezona mai putin si carora nu prea le vom gasi o utilitate cu adevarat.

Nu pot spune ca mi s-a parut groaznica sesiunea. Mai ales ca am facut fata, cu bine, tuturor examenelor. Insa a fost multa informatie. Si multe materii. Parca nu se mai sfarsea. Din nefericire, am avut parte si de o cadere nervoasa pe la mijlocul sesiunii. Hormonii mei si-au batut putin joc de mine si m-au facut sa stau la un moment dat, ca o depresiva, pe marginea patului, privind in gol, lacrimand si rostind urmatoarele cuvinte: “NU MAI POT”. Da, it wasn’t me. Mai puteam, insa oboseala si hormonii mei hiperactivi isi spuneau cuvantul.

Sesiunea a insemnat multa cafea si inevitabil, multe nopti nedormite. Imi aduc aminte cum inainte de un examen am apucat sa inchid ochii maxim 3 ore, iar cand m-am trezit ma simteam ca dupa un somn de amiaza😂. Imi aduc aminte cum mereu radeam dupa examene la orice gluma proasta pentru ca eram super obosita. Imi aduc aminte cum unele examene se sfarseau la cafele, iar mai apoi realitatea ma lovea si trebuia sa ajung acasa si sa invat pentru urmatorul examen care era la 2-3 zile distanta. Imi placea ca inainte de examen sa imi limpezesc mintea, sa mi-o golesc de tot ce exista acolo, sa-mi pun muzica in casti si sa merg in pas grabit spre examen. Ma ajuta sa ma relaxez.

N-am prea apucat sa gatesc pe timpul sesiunii. Mereu imi gateam micul dejun, in rest fiind doar recunoscatoare ca exista un Salad Box aproape de mine😂. La cata vanzare le-am facut pe timpul sesiunii, ar putea sa-mi ofere mancare pentru 1 saptamana. Gratuit. Glumesc. Dar chiar am mancat mult in acele 5 saptamani si nici nu am apucat sa merg la sala. Am facut foarte putin sport. Cred ca din acest motiv regret ca nu am citit nimic din timpul semestrului. Neinvatand la timp si din timp, nu am avut cum sa fac chestii pentru mine si pentru sufletul meu.

Cu siguranta, acum stiu cum voi aborda acest semestru. Stiu ce asteptari sa am de la urmatoarea sesiune. Stiu ce asteptari am de la mine si stiu cum am de gand sa privesc totul. Si da, facultatea chiar nu se compara cu liceul. Examenele din sesiune nu se compara cu nimic din ce am invatat in liceu. Dar nu ai cum sa intelegi asta pana nu esti aici. Been there, done that.

Ma bucur ca acum pot face haz de necaz despre asta si sper sa nu ne vedem in sesiunea de restante😂✌🏽. Mi-am propus sa scriu mai mult anul acesta, sper sa imi iasa. In rest, stiti povestea… Pana data viitoare, va pup si va imbratisez cu drag❤!

Have a nice day and a great weekend!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *