Gânduri și trăiri

La final de an| 2018

M-am gândit mult dacă ar fi folositor un astfel de articol și asta doar pentru că nu-mi plac lucrurile făcute doar de dragul de a fi făcute. Știam că a scrie ceva calitativ necesită timp, implicare și răbdare, dar am spus că dacă fac asta, să o fac cum trebuie. Așa că, m-am hotărât să transmit niște realizări care pot fi numite cu adevărat așa. Niște lucruri pe care am început să le fac anul acesta și care mi-au adus doar beneficii și care mi-au îmbunătățit calitatea vieții.

Dacă până recent munceam foarte mult la partea mea fizică, mă antrenam de 4-5 ori pe săptămână, mâncam foarte sănătos și aveam un super abdomen, anul acesta am început să-mi antrenez puțin și partea spirituală și să lucrez mai mult la modul în care privesc lucrurile, la cum reacționez în anumite situații și am investit mult timp în a mă cunoaște pe mine. Cu adevărat!

AM ÎNVĂȚAT SĂ FIU RECUNOSCĂTOARE

Deseori, nu suntem mulțumiți cu ceea ce avem, cu ceea ce am reușit să realizăm, cu ceea ce suntem, cu ceea ce facem. Mereu aspirăm la ceva mai mult, iar asta nu e neaparat un lucru rău, însă atunci când acest lucru ne împedică din a vedea tot ce am reușit până în momentul de față, poate fi chiar o piedică în evoluția noastră. Am trăit asta pe propria piele, însă anul acesta am stat de mai multe ori să mă gândesc că niciodată nu m-aș fi văzut în punctul în care sunt acum. Am evoluat foarte mult atât pe plan profesional, dar mai ales pe plan personal și am reușit să fac mult mai multe decât aș fi crezut că sunt capabilă. Iar pentru asta sunt foarte recunoscătoare!

De multe ori, mă trezesc în diferite momente ale zilei spunând sau gândindu-mă cât de recunoscătoare sunt pentru anumiți oameni sau anumite experiențe, fie ele bune. fie rele. Și asta pentru că am ajuns la concluzia că fiecare experiență mă ajută să cresc și să mă dezvolt dacă o abordez și o privesc din perspectiva potrivită.

Un exercițiu bun e să scrii într-o agendă, în fiecare seară, toate lucrurile care s-au întâmplat în acea zi și te fac să te simți recunoscător. Sau pur și simplu te poți gândi la ele. Iar dacă ai impresia că nimic bun nu se întâmplă în viața ta, fii pur și simplu recunoscător că vei reuși să înveți ceva din toate experiențele mai puțin fericite. Un alt exercițiu pe care îl poți face, mai ales acum, la sfârșit de an, e să te gândești la tot ce ai reușit anul acesta. Toți oamenii pe care ai reușit să îi întâlnești. Toate momentele care te-au ajutat să te dezvolți. Toate experiențele care te-au ajutat să crești. Tot ce ai învățat. Tot ce ai realizat.

”Of course, studies cannot prove cause and effect. But most of the studies published on this topic support an association between gratitude and an individual’s well-being. ”

AM ÎNCEPUT SĂ MEDITEZ

Nu sunt ipocrită să spun că fac asta zilnic sau că am făcut asta constant, însă faptul că am mai meditat din când în când m-a ajutat foarte mult. De la felul meu de a privi lucrurile, a le accepta, a acționa și reacționa, până la a reuși să trăiesc cu adevărat și conștient anumite momente și a învăța să trăiesc în prezent: fără ”what ifs”. Am învățat să fiu conectată cu adevărat și am reușit să îmi cultiv o bunătate, o toleranță și o înțelegere de care eu mă mir, de foarte multe ori.

„Mindfulness, în sensul său cel mai general, se referă la trezirea dintr-o viață trăită pe pilot automat și la faptul de a fi interesați de ceea ce experiențele noastre de zi cu zi ne aduc în atenție. (…) Atunci când suntem mindful (conștienți) trăim AICI și ACUM, suntem conștienți de propiile gânduri și sentimente, fiind, de asemenea, receptivi la cele ale oamenilor din jur.” -Daniel Siegel. Acesta e un citat furat din cartea „Minfulness Urban” a lui Gaspar Gyorgy, pe care o recomand cu drag, fiind un bun start în a înțelege tot acest concept, având și exercitii concrete de meditație pe care să le faci.

Cercetările arată că practicarea sistematică a conștientizării specifice acceptării și a atenției îndreptate asupra momentului prezent are puterea de a îmbunătăți considerabil funcționarea organismului uman prin: sporirea procesului de vindecare, generarea răspunsului imunitar, reducerea reactivității la stres și facilitarea unui sentiment general de bunăstare fizică (Siegel, 2007; Kabat-Zinn et al., 2003).

Pe mine m-a ajutat mult să meditez ghidat, iar pentru asta am folosit aplicația HEADSPACE, iar uneori m-am folosit și de Youtube. Am început cu 3-5 minute și am ajuns la 10-20. Sunt oameni care fac asta pentru o oră sau mai mult, însă eu sunt mulțumită de mine și de timpul pe care am ajuns să îl dedic meditației pentru că simt o îmbunătățire și o evoluție reală.

AM ÎNCEPUT SĂ INVESTESC ÎN OAMENI: TIMP ȘI ENERGIE

Dacă sunt recunoscătoare pentru ceva, sunt recunoscătoare pentru familia minunată pe care o am, părinții absolut geniali și toate ființele superbe din viața mea. În 2018 și-au găsit loc în viața mea o mulțime de noi oameni. Și mă bucur că sunt înconjurată doar de persoane de la care am ceva de învățat, care mă ajută să evoluez și care mă fac mereu să-mi doresc mai mult de la mine.

Anul acesta am încercat să le arăt celor din jur cât de mult însemnă ei pentru mine. Știu că uneori am eșuat, uneori am dezamăgit, însă am învățat să îmi cer iertare și să încerc să fac să fie mai bine. Am învățat să-i susțin pe cei de lângă mine în tot ceea ce fac pentru că știu cât de mult contează niște cuvinte faine, de încurajare (voi reușiți mereu să-mi dați încredere în mine și să-mi aduceti zâmbetul pe buze, deci am simțit că e de datoria mea să încep să-mi exprim și eu verbal susținerea). Am învățat să fiu cu adevărat implicată în viața oamenilor, am încercat să nu mă rezum doar la small talk și am încercat să realizez conexiuni mai strânse, am încercat să cunosc oamenii cu adevărat.

Pot spune clar ca 2018, pentru mine, a fost cu și despre oameni. Nu voi ezita niciodată să îmi expun sentimentele deschis față de ei, nu voi ezita niciodată să le spun că fara ei viața mea nu ar fi la fel de frumoasă. Iar pentru asta, le mulțumesc!

Și vă mulțumesc și vouă că suntem aici, că am crescut împreună și că reușim să ne ajutăm reciproc să evoluăm frumos! Să nu ezitați niciodată să le spuneți celor din jur ceea ce simțiți pentru ei, cât de mult îi apreciați, ceea ce gândiți despre ei și cât de mult contează pentru voi!

AM DEDICAT MAI MULT TIMP VOLUNTARIATULUI

Fac voluntariat de aproximativ 5 ani, însă anul acesta cred că am acordat cea mai mare importanță acestui aspect. E imensă bucuria pe care o poți simți oferind sau făcând ceva real pentru oamenii și comunitatea din care faci parte, fără a aștepa ceva la schimb. Am participat la o mulțime de proiecte, am fost implicată cu adevărat, mai mult ca niciodată. Am reușit să ajutăm, să creștem oameni, dar simt cum am reușit să cresc și eu prin intermediul voluntariatului: am învățat să fiu mai organizată, să-mi manageriez timpul mult mai bine, să fiu mai empatică și mai dornică de a schimba ceva în bine și a-i inspira pe cei din jur să facă și să fie la fel. Și că vorbeam de oameni mai sus, prin intermediul voluntariatului am reușit să cunosc anul acesta cei mai faini oameni și să reușesc să formez prietenii și conexiuni adevărate. Iar pentru asta sunt, again, foarte recunoscătoare!

Sunt foarte sigură că atunci când oferi, primești mult mai mult la schimb. Mai ales când nu aștepți să se întâmple asta. Și sunt foarte sigură că fiecare dintre noi poate ajuta cumva, pe cineva. Așa că, hai ca în 2019 să dedicăm mai mult timp voluntariatului, să ajutăm și să creștem oameni și să nu facem asta doar în preajma sărbătorilor. Hai să fim mai buni și mai darnici pe tot parcursul anului și cu siguranță vom avea de câștigat înzecit! Vom câștiga inimi, experiențe, recunoștință, apreciere, iar pe lângă asta, vom reuși să ne dezvoltăm frumos și să ne formăm obiceiuri bune.

A ÎNCEPUT SĂ MĂ PREOCUPE MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Cineva îmi zicea că e un act nobil când faci asa ceva. Și pe de-o parte înțeleg: „servești” pentru ceva măreț. Însă, am ajuns să consider că a acorda puțină atenție obiceiurilor noastre, pentru a reuși să poluăm mai puțin și a avea mai multă grijă de mediul înconjurător, ar trebui să devină ceva normal.

Eu am ajuns să fiu persoana aia care a folosit tacâmuri de plastic (pentru că spălat de vase și pentru că lene), iar acum a renunțat total la ele. Foloseam pai inclusiv când îmi savuram cafeaua. Foloseam pai cu orice. Am renunțat de tot la ele, dar acum intenționez, totuși, să-mi cumpăr niște paie de metal. Acum merg la cumpărături cu ghiozdanul (e și mult mai ușor să cari cumpărăturile) și cu plase din bumbac. Acum, de Crăciun, am primit o sticlă din metal pe care o voi folosi, deși aveam și una din platic pe care o refoloseam și una din sticlă pe care o foloseam uneori. Se întâmplă câteodată chiar să îmi cumpăr cafea în propriul pahar.

Și nu cred că ceea ce fac eu e ceva mare, însă schimbarea vine din lucruri mărunte pe care le facem fiecare în parte. Schimbarea vine făcând pași mici, dar în direcția bună. Niciodată nu trebuie să schimbăm totul brusc, e imposibil. Și eu am început să fac toate aceste lucruri treptat. Și am realizat că nu sunt lucruri imposibile, că fără paie și fără tacâmuri de unică folosință se poate trăi foarte bine și că mai bine îmi cumpăr o plasă de bumbac, decât să tot dau banii aiurea pe cele din plastic.

La final, vreau să fiu recunoscătoare oamenilor care au avut încredere în mine la nivel profesional. Care au colaborat cu mine, care m-au ajutat, m-au surprins și implicit au susținut pasiunea mea și ceea ce fac eu pe Instagram și aici pe blog. Și nu au fost puțini! Am crescut mult pe aceste 2 platforme datorită lor și datorită vouă, iar când văd că ceea ce fac reușește, cât de puțin, să ajute pe cineva, îmi crește inima de fericire!

Cu mult drag, bucurie și recunoștință, a voastră, Gianina Avram!

Iar pentru noul an….

DO MORE, BE MORE!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *