Sfatul dieteticianului

Cum poate contribui Dieteticianul în episodul actual de Covid-19, dar și pe termen lung pentru creșterea calității vieții populației

Un subiect foarte de actualitate, însă cumva aș vrea șă înțelegem cu toții că subiectul despre care voi vorbi nu este pentru a atrage atenția, ci pentru a pune în evidență ROLURILE DIETETICIANULUI în perioada aceasta, dar și pe termen lung. Articolul se adresează tuturor celor interesați să afle despre cum lucrurile ar putea să se îmbunătățească puțin dacă ne-am îndrepta atenția în direcția potrivită, dar și colegilor dieteticieni.

Rezumat:

 • Ce este Covid-19?
 • Rolurile Dieteticianului;
 • Informații Suplimentare;
 • Concluzii.

Ce este Covid-19?

Covid-19: coronavirus disease 2019 (1)

SARS-CoV-2: patogenul (1)

Pe scurt, până în prezent s-au identificat 6 coronavirusuri la om, cele 2 mai cunoscute fiind severe acute respiratory syndrome-CoV (SARS-CoV) și Middle East respiratory syndrome-CoV (MERS-CoV). Noi coronavirusuri apar periodic în rândul oamenilor, în principal datorită prevalenței crescute și distribuirea largă a coronavirusurilor, marea diversitate genetică și recombinarea frecventă a genomului acestora și creșterea înterfaței în care omul înteracționează cu animalul (1).

Târziu în decembrie 2019, un anumit număr de autorități de sănătate locale au raportat pacienți cu pneumonie de cauză necunoscută, care erau epidemiologic legate de un market de fructe de mare în Wuhan, Provincia Hubei, China. Patogenul, un nou coronavirus (SARS-CoV-2), a fost identificat de spitalele locale (1).

În data de 30 ianuarie 2020 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat CoVID-19 ca fiind ”Urgență de sănătate publică de interes internațional” (2)

Rolurile Dieteticianului

Ca să înțelegem mai bine rolurile dieteticianului trebuie puțin să înțelegem cum se manifestă acest patogen și până unde poate ajunge evoluția patologiei. Un studiu efectuat pe 41 de pacienți care au fost inițial diagnosticați (2 ianuarie) a descoperit că cele mai comune simptome erau febra (98%), tusea (76%), mialgia (durerea musculară) și oboseala (44%) și simptome atipice precum spută (28%), dureri de cap (8%), diaree (3%). Aproximativ jumate din pacienți au avut dispnee (dificultate de respitație). Limfocitopenia a fost observată în 63% din pacienți. Toți pacienții au avut pneumonie. Complicațiile au inclus acute respiratory distress syndrome (29%), acute heart injury (12) și infecții secundare (10%); 32% dintre pacienți au avut nevoie să fie tratați la terapie intensivă (1).

Ei bine, când un pacient ajunge la terapie intensivă, dacă este imposibilă alimentarea orală (pe gură) a acestuia, se apelează la alimentare enterală sau parenterală. Ce înseamnă acest lucru? Însemnă că pacientul ajunge să fie hrănit prin căi alternative precum tuburi de cauciuc introduse prin faringe și esofag. Însă aceasta e doar o metodă, iar cea potrivită se stabilește pe baza mai multor factori. Nutriția parenterală (intravenoasă) se efectuează la pacientul care nu tolerează nutriția orală sau enterală, iar asigurarea aportului nutritiv se face pe cale intravenoasă.

Astfel, ca o concluzie, deducem primul rol și de impact imediat în situația actuală:

ROL ÎN ECHIPA MULTIDISCIPLINARĂ

Ei bine, mai puțin obișnuiți cu adevărata însemnătate a conceptului de nutriție clinică la noi în țară și implicit echipă multidisciplinară, putem observa cum British Dietetic Association, ne oferă informații despre cum se desfășoară lucrurile în UK.

Majoritatea pacienților de la terapie intensivă vor fi sedați, ventilați și vor avea nutriția, hidratatea și medicația oferită prin tuburi. Tuburile de alimentație sunt utilizate pentru a oferi proteina și caloriile necesare pentru atingerea necesarului organismului în timpul patologiilor critice. În unele cazuri, nutriția și hidratarea vor fi făcute în venă (3).

Dieteticienii sunt esențiali pentru a asigura siguranța în care se face nutriția fiecărui pacient. Dieteticienii sunt experți în stabilirea necesarului energetic al unui pacient, ținând cont de vârsă, sex și alte patologii existente care necesită medicație și pacientul s-ar putea să o aibă (3).

Un alt lucru esenția pe care îl fac cei din UK este faptul că cei deja experți în nutriție enterală și parenterală îi învață pe alți dieteticieni pentru a reuși să facă față numărului de pacienți de pe terapie intensivă.

ROL ÎN SĂNĂTATE PUBLICĂ

 • Informarea (și NU dezinformarea) populației despre normele de igienă;
 • Infomarea despre noutățile din știință cu date bibliografice;
 • Continuarea informării populației, prin diferite mijloace, despre nutriție și subiecte relevante în acest sens.

ROL ÎN CONTINUAREA CONSULTAȚIILOR/ STUDIILOR

E foarte important, din punctul meu de vedere, să se continue consultațiile de nutriție în mediul online. Dar în același timp, trecând de subiectul actual, dieteticianul joacă un rol important în tratarea, și nu doar prevenția, diverselor patologii.

ROL ÎN STABILIREA UNUI PLAN DE VIITOR

Poate e momentul să ne facem vocea auzită mai mult decât până acum. Să nu mai lucrăm pentru un scop individual, ci pentru unul comun. Consider că avantajele ar fi în favoarea noastră și am reuși să îmbunătățim mult mai mult calitatea vieții populației din România.

ROL ÎN CERCETARE

Cercetare în multe direcții și nu doar acum, cât în general. Pentru că ne aflăm abia la început cu informațiile despre nutriție și nutrienți și avem nevoie să înțelegem mult mai multe detalii pentru a avea cu adevărat o viziune de ansamblu și bine interconectată.

Și pentru că nu-mi place să-mi exprim frustrările în scris, într-un mod anume, acest articol nu este altceva decât niște soluții adunate împreună, care ar putea contribui la îmbunătățirea sănătății populației și a modului cum acționăm în situații similare celei actuale.

Informații Suplimentare

Concluzii

 • Târziu în decembrie 2019, un anumit număr de autorități de sănătate locale au raportat pacienți cu pneumonie de cauză necunoscută, care erau epidemiologic legate de un market de fructe de mare în Wuhan, Provincia Hubei, China. Patogenul, un nou coronavirus (SARS-CoV-2), a fost identificat de spitalele locale;
 • În data de 30 ianuarie 2020 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat CoVID-19 ca fiind ”Urgență de sănătate publică de interes internațional”;
 • Rol multiplu al Dieteticianului:
  • Rol în echipa multidisciplinară;
  • Rol în sănătate publică;
  • Rol în continuarea consultațiilor, studiilor;
  • Rol în stabilirea unui plan de viitor;
  • Rol în cercetare;

Ca o concluzie mai amplă, aș vrea să rămânem cu faptul că ar trebui să recunoaștem dieteticianul în echipa multidisciplinară, să muncim împreună cu acesta la tratamentul diverselor patologii și poate la un momentdat vom ajunge la un ideal în care nutriția va servi doar la prevenția acestora.

Îmi doresc mult să tragem concluziile potrivite după acest episod, să ne îndreptăm atenția în direcția potrivită și poate atunci vom reuși să trăim în armonie. Iar eu voi încerca să contribui cu tot ce pot, nu doar prin a scrie aici, ci prin a munci activ în recunoașterea și reglementarea acestei profesii în România. Până atunci, facem pași mici și încercăm să venim cu soluții!

Bibliografie

 1. https://www.ijidonline.com/article/S1201-9712(20)30123-5/fulltext
 2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jmv.25701
 3. https://www.bda.uk.com/resource/what-are-dietitians-doing-as-part-of-the-covid-19-response.html?fbclid=IwAR1YlvxAa48A2z2QHd3WpOhcIM5GZtq6wsVMJi3h1BVsJH4HlkGbjf6QL78

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *