Niște motivație

Cum învăț eficient pentru examene?

Încep prin a vă spune că nu sunt specialist în organizarea timpului, că de multe ori lucrez mai bine sub presiunea deadline-urilor și că am eșuat de multe ori până să-mi formez niște obiceiuri sustenabile care să-mi favorizeze procesul de învățare și încă se întâmplă acest lucru. Voi aborda subiectul din mai multe puncte de vedere: organizare, motivație, sănătate, însă cel mai important gând, cu care trebuie să porniți la a lectura textul care urmează e că trebuie să vă cunoașteți propria persoană mai întâi, pentru a aplica ceea ce vi se potrivește vouă și a evolua spre ceea ce vă doriți să fiți voi, nu ceea ce este altă persoană.

Mesajele cheie pentru cei curioși și nerăbdători:

 • stabilește-ți scopul TĂU pe termen lung (exemplu propriu: studiez nutriția pentru că îmi doresc să-i învăț pe oameni cum să mănânce pentru a fi cât mai sănătoși);
 • make a plan; be flexible! Fă un plan cât mai în detaliu, bucură-te de reușite, dar fii flexibil în caz că lucrurile nu merg cum ți-ai plănuit; adaptabilitatea este foarte importantă;
 • nu e necesat să înveți toată ziua, ba chiar e un lucru pe care sunt sigură că puțini reușesc să-l facă, însă tu trebuie să muncești la a învăța cât mai eficient într-un timp cât mai scurt; cuvântul cheie e MUNCA;
 • dacă obișnuiești să înveți și noaptea, întreabă-te dacă merită să renunți la lucruri esențiale precum somnul și odihna, care joacă un rol important în sănătatea noastră; oare nu poți să-ți atingi deja scopul cu cât ai studiat? Nu uita că o minte odihnită va procesa mereu totul mult mai ușor;
 • nu ar trebui să ai niciodată prea multe de făcut ACUM! Asta pentru că ar trebui să faci acel plan de care vorbeam și să fii consecvent în ce faci, dar în caz că se întâmplă, pune totul pe foaie, deadline-uri, examene pentru a avea perspectiva de ansamblu și stabilește care e mai prioritar în timp ce faci pași mici si pentru lucrurile mai puțin prioritare;
 • nu neglija alimentația, somnul, relaxarea; încearcă să te menții sănătos din toate punctele de vedere; nu uita că dacă tu nu ești sănătos, bine cu tine, nu vei putea niciodată să aplici la capacitate maximă tot ceea ce inveți, pentru a-ți îndeplini scopul!

Întreabă-te DE CE înveți despre subiectul respectiv?

Pe termen scurt examenul care urmează, dar long term cum te va ajuta în toată schema procesului învățării propriu (Vorbim în principal de cei care avem acum de învățat pentru diverse examene la liceu, facultate, dar și despre studiul individual).

Iar mai apoi întreabă-te cât de mult îți dorești să aprofundezi subiectul respectiv pentru a avea rezultate care să te mulțumească pe tine, în funcție de scopul stabilit anterior. Personal, consider orice minut investit în a învăța un privilegiu mare, nu am desconsiderat nicio materie de la facultate și la toate am încercat să dau tot ce am mai bun, însă acest tot ce am mai bun a fost relativ mai mult sau mai puțin în funcție de cât de utilă consideram la acel moment o anumită materie, cât de relevantă o consideram în practica mea.

La sfârșitul celor 3 ani de Nutriție și Dietetică pot spune că nu am niciun regret legat de faptul că am investit timp în a învăța informații cărora la un moment dat nu le vedeam utilitatea, pentru că acum reușesc să fac legături între acele informații și restul, care îmbunătățesc punerea mea în practică a ceea ce știu. Toate acele informații considerate irelevante de către mine au contribuit, și continuă să o facă, la conturarea îndeplinirii scopului meu inițial, scop pe care te-am invitat să ți-l stabilești când te-am întrebat DE CE înveți despre subiectul respectiv?

Make a plan! but stay flexible!

Acum că ne focusăm cu toții pe scopul pe termen lung pe care ni l-am stabilit, ar trebui să ne organizăm puțin examenele, timpul și ce activități facem în paralel.

 • make a plan!
 • be flexible!

Ce vreau să subliniez este că pentru mine funcționează să am un calendar/ o foaie de hârtie, care să-mi fie la vedere mereu cu task-urile pe care trebuie să le îndeplinesc și data în care se desfășoară examenele. Pe acea foaie adaug mereu și alte sarcini pe care le am de îndeplinit precum scris la licență, scris pe blog, activitate în social media, citit, dar fiecare își adaptează calendarul în funcție de scop, ce activități are, ce obiceiuri vrea să construiască.

Totodată, am învățat că e important să fiu flexibilă. Că uneori supraapreciez ceea ce pot face si că e normal să nu am mereu rezultatele dorite, dar de aceea e important să observăm aceste lucruri, ca pe viitor să adaptăm cele învățate din experiența anterioară. Procesul de învățare nu e unul doar ascendent, avem zile mai bune sau mai puțin bune, iar acest lucru e perfect normal. Trebuie doar să ne dorim ca următoarea zi să facem mai bine sau să învățăm mai mult. Cred cu tărie în “never give up” pentru că indiferent de rezultatele proaste de azi, nimic nu mă oprește ca mâine să fiu mai bun sau să-mi doresc mai mult.

Învățatul toată ziua, o soluție?

Ai colegi care îți spun că au învățat toată ziua? Surpriză, n-am statistici care să demonstreze acest lucru, însă sunt puțini dintre ei care au abilitatea de a face acest lucru și poate restul nu-și dau seama că unele activități pe care le fac sunt pauze de la învățat. Și să nu uităm, procesul de învățare este individual, nu trebuie să concurezi pentru a vedea cine învață mai mult, ci trebuie să vezi cum poți învăța tu într-un mod cât mai eficient, într-un timp cât mai scurt. Dar acest lucru necesită practică și multă muncă, așa că dacă îți dorești să evoluezi și să te descoperi, apucă-te de treabă!

Cum poate impacta “învățatul toată ziua” sănătatea noastră:

 • alimentație dezordonată;
 • afectarea sănătății mintale din lipsa de activități care să ne relaxeze;
 • creșterea nivelului de stres;

Învățat 24/24?

Știu că în sesiune și noapte se pune ca zi în plus de învățat, însă după “o zi de învățat” oare chiar merită să îți perzi somnul pentru a învăța și pe timpul nopții doar ca să… ? pentru că… ? Revenim la scop și la organizare. Dacă te ocupi de acestea 2, să le ai bine stabilite, puțin probabil că vei ajunge în acest punct. Pe lângă acest fapt, somnul e foarte important în păstrarea sănătății, prevenirea supraponderii sau alte tulburări de sănătate. Totodată, să ne amintim că o minte odihnită, e o minte care va face mereu conexiunile mai ușor, inclusiv în ziua examenului.

Organizează-te atât de bine încât să îți eficientizezi pe mai multe căi procesul de învățare! Dar din nou, rămâi flexibil; se pot ivi nopți inainte de examen în care trebuie să mai stăm pentru că nu am terminat materia, dar nu ar trebui să facem un obicei din acest mod de abordare al lucrurilor. Sau flexibilitatea poate însemna că rezultatul pe care ți-l dorești poate deja fi atins cu cunoștințele dobândite și să lași ultimele 2 cursuri neînvățate, pentru a te pune la somn. Nu e nimic greșit în nicio abordare, însă trebuie să avem grijă și de sănătatea noastră în obiceiurile pe care ni le formăm și ne impactează pe termen lung.

Ce fac când am prea multe de făcut? ACUM!

Ești sigur că le ai pe toate de făcut ACUM? Pune pe calendar tot ce ai de făcut să ai o viziune de ansamblu, și dacă apoi le ai pe toate de făcut ACUM, data viitoare va trebui să te organizezi mai bine pentru a nu rămâne toate sarcinile de îndeplinit în același timp, iar acum… ar cam trebui să te pui pe treabă dacă îți dorești rezultate.

Prioritizează lucrurile urgente, în timp ce faci pași mici și spre deadline-uri mai îndepărtate; asta funcționează pentru mine. De exemplu, cum în 1 iunie am postat proiectul cu articolul aferent pe care-l puteți citi aici, iar in 2 iunie aveam examen, am început să învăț pentru examen în timp ce munceam în canva.com pentru pozele drăguțe din articol, ca mai apoi să-mi las ziua de 31 mai pentru a mă ocupa doar de articol și finalizarea imaginilor, iar in data de 1 iunie, jumătate din zi să mă ocup de promovarea articolului, ca mai apoi să revizuiesc notițele pentru examen. Ei bine, nu s-a întâmplat chiar așa, mi-am revizuit notițele abia în data de 2 iunie dimineața, dar până la urmă am făcut ce mi-am propus și e important că am fost flexibilă și nu m-am judecat pentru că nu am făcut tot ce mi-am propus în 1 iunie. Proiectul a ieșit mult mai minunat decât îmi imaginam, iar la examen consider că m-am descurcat, aștept rezultatul.

Nu neglija alte apecte ale vieții!

Dorința mea de a scrie acest articol a pornit din simplul fapt că pe perioada izolării mi-am dorit tot mai mult să investesc în propria educație și am început să-mi formez obiceiuri care să contribuie la acest lucru, iar mai apoi am observat cum pot să mențin aceste obiceiuri în paralel și să rămân sănătoasa și din punct de vedere fizic și din punct de vedere psihic.

Am început să citesc regulat, să consum zilnic content audio de tip podcast, care-mi pot aduce un beneficiu, fie să mă relxeze, fie să învăț ceva sau să înțeleg un subiect mai bine. Mă uit la multe interviuri cu oameni de la care consider că am lucruri de învățat, fie în domeniul nutriției, dar și alte subiecte de care sunt interesată. Încerc să mențin și sportul ca un obicei, deși nu am mai făcut sport regulat în ultimul timp. Gătesc, vizionez un documentar la sfârșit de săptămână, fac call cu familia și prietenii, uneori chiar stau pe call și învăț cu fetele. Uneori meditez, alteori scriu pe blog. Uneori lucrez in Canva și uneori folosesc Social Media în scop educativ. Dar încă pierd mai mult timp decât mi-aș dori pe Instagram.

Nu, nu le fac pe toate în aceeași zi, deși încerc și uneori chiar îmi iese. Am ajuns aici pentru că am muncit și am încercat să fiu cât mai eficientă. Și nici acum tot acest proces nu e doar ascendent. Am zile în care nu fac nimic dacă nu sunt contrânsă de ceva anume, dar treptate investesc în a-mi forma o disciplină și niște obiceiuri, într-un mod cât mai sustenabil.

Tu trebuie să îți stabilești concret ce îți dorești, dar nu uita să incluzi în rutina zilnică pe perioada examenelor, și activități care să te destindă sau de ce nu, să-ți sporească capacitatea de concentrare când înveți, precum SPORTUL. Deconectarea de la învățat prin activități care să îți promoveze sănătatea va fi mereu o investiție care va avea efecte și asupra procesului de învățare. O alimentație corespunzătoare, odihna și sportul sunt importante pentru oricine își dorește să reușească să funcționeze la o capacitate cât mai mare pentru a-și îndeplini scopul și a avea rezultatele dorite.

În final…

Îți mulțumesc că ai fost aici cu mine, până la sfârșit și îți urez mult spor în a învăța pentru examene! Investește în educația ta, dar nu uita că și sănătatea ta e importantă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *