Gânduri și trăiri

Autentic românesc

1918, aproape un secol. 1 decembrie: pentru noi nu doar prima zi a acestui anotimp, nu doar ziua care ne reaminteste ca ne apropiem cu pasi repezi de Craciun. Pentru noi, aceasta zi reprezinta bucuria ca avem o Romanie unita. Azi uitam de tot ceea ce nu ne multumeste, reusind sa adunam in sufletul nostru tot patriotismul. Cu ocazia acestei zile, aleg sa vorbesc despre un simbol national: IA.

IA: un trend care a luat amploare in ultimii ani, fiind, din pacate sau din fericire, obiectul vestimentar nelipsit din garderoba romancelor. Uitam, se pare, nu doar intelesurile acesteia ci si ceea ce inseamna o ie autentica. Azi, la standurile din marile centre turistice ale Romaniei intalnim o gramada de ii importate din China, in magazine intalnim un fel de “mutatii genetice” care se vor a fi ii autentice. Aceste bluze, alfel nu pot fi numite, atrag ochii cumparatorilor, unele chiar prin pret scazut si posedarea etichetei de ie romaneasca. Dar IA noastra romaneasca e o arta si ca pentru orice fel de arta, se platesc bani multi. E usor sa faci un produs in masa si sa il vinzi tuturor necunoscatorilor, dar iile adevarate sunt tesute manual de femei care inca respecta traditionalul cu tot ceea ce inseamna acesta. Deci, cand iti propui sa iti achizitionezi o ie, nu te lasa dusa de nas de orice bluza afisata in vitrina magazinelor.

Eu ma consider o norocoasa. Am 3 ii autentice, primite de la bunicile mele. Una dintre ele stiu ca a fost facuta prin 1920 de matusa bunicului meu, ea fiind purtata si de matusa mea in anii copilariei.

E o placere sa o imbrac nu doar pentru aspectul placut pe care il are, ci si pentru ca are o insemnatate emotionala. Fiind atat de veche, oarecum o mostenire, ma face sa ma simt mandra cand o port. Incerc sa colectez o gramada de momente imbracata cu ea, dorind sa par o romancuta chic. Am purtat-o la Untold, la Electric Castle si incerc sa o port la orice eveniment pentru ca simt ca ma reprezinta in totalitate.

Am ajuns sa vedem cum si renumite case de moda adopta modelul iilor noastre dragi: Yves Saint Laurent, Tom Ford, Philippe Guilet, Jean Paul Gautier, Carolina Herrera.

Vreau sa le multumesc bunicilor mele pentru acestea, si vreau sa stie ca voi avea grija de ele in speranta ca intr-o zi voi avea si eu posibilitatea de a le da mai departe.

kinyangel-photography-494kinyangel-photography-510kinyangel-photography-492kinyangel-photography-526kinyangel-photography-540kinyangel-photography-545kinyangel-photography-550

* Pe Kiny il puteti gasi pe profil lui personal sau pe pagina oficiala

La multi ani, Romania!

logomakr_5be5pd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *