Rețete sănătoase

AFINE: 4 idei de mic dejun rapid și sănătos

Noțiuni generale și informații nutriționale

Afinele, fructe colorate albastru-violet, plăcute papilelor gustative, provin din diferite specii și sunt fie sălbatice, fie cultivate, având diverse proprietăți în funcție de forma sub care se regăsesc. Sunt bogate în vitamine și alți compuși bioactivi, fiind slab calorice. Sunt printre cele mai bogate fructe în vitamina C (10–100 mg/100 g fresh weight). Nivelul de vitamina C scade pe parcursul depozitării în funcție de mai mulți factori: lumină, temperatură, mod de depozitare, nivelul de oxigen etc. Chiar și o perioadă scurtă de depozitare are efecte negative asupra conținutului de vitamina C, doar 10 zile la frigider reducând cantitatea ei cu 73%. Pe lângă asta, afinele sunt bogate și în vitamina K și antociani, proantocianidine și flavonoli. Cei 3 din urmă se ocupă cu funcția antioxidantă a afinelor și le situează în topul alimentelor antioxidante, dându-le eticheta de „superfoods”. Ei bine, funcția lor antioxidantă depinde mult și de biodisponibilitate (proporția de nutrient digerată, absorbită și metabolizată). Printre multe alte proprietăți, există studii care spun că afinele ar avea proprietăți anti-diabetice, ar contribui la sănătate osoasă și ar preveni problemele cardiovasculare.

Proveniența informațiilor:

Bioactive Compounds and Antioxidant Activity in Different Types of Berries

Blueberries and Their Anthocyanins: FactorsAffecting Biosynthesis and Properties


4 idei de mic dejun rapid și sănătos

Toast cu unt de arahide si gem de afine

Ingrediente (pentru o persoană):

o cană de afine înghețate

2 felii pâine toast (a mea a fost din făină de secară)

unt de arahide

Mod de preparare:

Bineînțeles că nu e nevoie de „mod de preparare” pentru un amărât de toast, dar gemul pe care-l mănânc eu pe toast e făcut pe moment din afine înghețate, fără zahăr adăugat, deci voi lăsa aici pașii pentru obținerea lui:

 • se pun afinele într-o cratiță cu capac, foc mediu, 5-7 minute
 • în acest timp afinele vor elimina multă apă
 • după 5-7 minute se ia capacul, se dă focul la maxim și se mai lasă 5 minute sau cât e nevoie pentru a se evapora din apa respectivă
 • uneori eu zdrobesc afinele cu furculița, dar acest pas nu e neaparat necesar

Smoothie cu afine și banană

Acest smoothie e posibil să se mai găsească pe undeva pe-aici pentru că e smoothie pe care-l fac cel mai frecvent, dar am vrut să aduc într-un loc rețetele cu afine pe care le fac cel mai des și până la urmă, repetiția e mama învățăturii :)).

Ingrediente (pentru o persoană):

afine (proaspete sau înghețate)- jumătate de cană

o banană

1 lingură unt de arahide

fulgi de ovăz- jumătate de cană

semințe de chia

apă- o cană

Mod de preparare:

 • blend them all together pentru 3-4 minute

Clătite cu afine

Ingrediente (o porție)

două ouă

o banană

fulgi de ovăz

fulgi de cocos

afine (preferabil proaspete)

Mod de preparare:

Cred că prima dată am încercat clătitele cu afine când am primit o caserolă mare de afine BIO de la DEALUL CU AFINE (care by the way, chiar au fost foarte bune). În unele clătite am adăugat afinele în compoziție, în altele nu, deci rămâne la latitudinea ta cum vrei să ți le gătești.

 • se bat cele 2 ouă și se adaugă banana care se zdrobește cu o furculiță
 • se adaugă fulgii de ovăz și cei de cocos în cantități egale (eu nu prea măsor cantitățile, tot ce fac fiind ochiumetric, de aceea nu știu să spun exact cât ar trebui să adăugați, însă trebuie să ajungeți la compoziția din a patra poză)
 • se adaugă jumătate de cană de afine în compoziție, iar restul se păstrează pentru „topping”, sau poți încerca să faci gemul de care vorbeam mai sus (poți mânca clătitele cu iaurt grecesc și acel gem, genial)
 • se fac clătitele la foc mediu (eu pun puțin ulei de cocos într-o tigaie și îl întind cu o pensulă)

Trebuie să fii atent la cantități, mai ales la câți fulgi adaugi în compoziție pentru că dacă sunt prea mulți, clătitele se vor rupe așa că, mai bine mai puțini decât prea mulți. Îți recomand sa adaugi treptat fulgii și să amesteci constant.

Porridge cu afine

Ingrediente:

o cană fulgi de ovăz

afine- jumătate de cană (proaspete sau înghețate)

apă

banană

Mod de preparare:

Am un post dedicat terciului de ovăz și rețeta se mai regăsește și prin alte articole de pe aici, dar o să scriu și aici pașii:

 • se adaugă fulgii de ovăz într-o cratiță și se adaugă apă cât să depășească fulgii cu 1 deget, 1 deget jumate
 • se adaugă afinele și se pune cratița pe foc
 • se amestecă constant până când se ajunge la consistența unei paste

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *