Sfatul dieteticianului

5 obiceiuri sănătoase

Am un stil de viață sănătos de câțiva ani, mai exact 5. Și tot de atâția ani descopăr chestii si retete, alimente noi, învăț lucruri și citesc diverse informații, iar alimentația mea s-a schimbat mult pe parcursul acestor ani, pe măsură ce am evoluat si am acumulat cunoștințe. Și deși schimbarea majoră a fost atunci când am început să mă preocup de alimentația mea, cred ca schimbarea cheie s-a produs în urmă cu aproximativ un an. De ce spun asta? Pentru că am început să am, oarecum, altfel de obiceiuri. Am început să mănânc mai diversificat, să nu mai fiu atât de rigidă și să nu mă rezum doar la 2-3 feluri de mâncare. Am început să susțin mai mult că echilibrul stă la baza unui stil de viață sănătos și că orice e dus la extrem implică și consecințe.

Astfel, m-am gândit să las aici 5 obiceiuri dobândite în ultimul an, care s-ar putea să te ajute și pe tine.

  • Congelează fructe

Am început să scriu despre acest obicei pentru că acum e perioada perfectă să faci asta. Anul trecut mi-am pus la congelator zmeură și afine, însă anul acesta am profitat si mi-am pus și căpșune, vișine și urmează să pun și câteva mure. Toate acestea le folosesc la smoothies sau în diferitele rețete pe care le încerc. Congelarea e o metodă bună de conservare a alimentelor prin care se păstrează și un procent bun din nutrienții pe care acestea le furnizează. Deci decât să dai bani mulți pe afine sărace în nutrienți și fără gust în sezonul rece, profită și congelează niște fructe de pădure în această perioadă!

  • Încearcă alimente noi

Niciodată nu am fost genul să nu-i placă un aliment sau altul, desi de multe ori aveam o reținere față de ardei sau castraveți. Nu știu de ce, dar important e că acum mănânc absolut orice făra nicio reținere. Tot timpul sunt curioasă să încerc alimente noi (alimente pe care nu le-am încercat până în acel moment). Pentru că “alimente noi” înseamnă arome si rețete noi, dar și o varietate de nutrienți si diversificare a alimentației, dar despre acest subiect vorbim puțin mai jos.

De când cu febra mea cu avocado de pe Instagram, am primit o groază de întrebări despre felul în care îl consum pentru a avea gust mai bun. Deși 99% din timp îl consum ca atare, le recomand celor care nu sunt încă obișnuiți cu gustul să îl mănânce cu lămâie sau sub formă de guacamole. Cum fac eu guacamole? Avocado, rosii, usturoi, sare, piper.

Ah, și by the way, nu sunt obsedată de avocado și nu îl consum zilnic. Îl consum des, dar nu zilnic. Moderație și echilibru. Pentru că abuzul de alimente sănătoase e cam same shit cu abuzul de junk food.

Ca și o concluzie, îți recomand să nu fugi de alimentele cărora încă nu le cunoști gustul, iar dacă descoperi că nu sunt tocmai pe gustul tău, poți încerca să le consumi sub alte forme.

  • Mănâncă variat

Pentru că diversitatea înseamnă culoare în farfurie și înseamnă aport echilibrat de nutrienți. Dacă ceva s-a schimbat în ultimul an în alimentația mea, cu siguranță cel mai important aspect este diversitatea. Încă nu pot să cred cât de limitată eram înainte în ce privește felurile de mâncare pe care le consumam. 5-6 zile din săptămână consumam același lucru. Însă, ultimul an m-a luminat și am descoperit alimente noi, rareori fiind zilele în care consum repetat același fel de mâncare, alimentația mea fiind alcătuită acum dintr-o varietate de ingrediente. Este important să avem o alimentație diversificată si echilibrată pentru a reuși să-i oferim corpului nostru nu doar energia de care are nevoie pentru a funcționa corespunzător, dar și toate vitaminele și mineralele de care are nevoie.

  • Nu fă o obsesie pentru alimentatia sănătoasă

Am avut si eu perioadele mele de obsesie si dacă mâncam ceva “greșit” ma gândeam la asta zile întregi. Am scris cu ghilimelele de rigoare pentru că din punctul meu de vedere, termenul greșit e foarte relativ. Atâta timp cât există moderație în tot ceea ce alegem să mâncăm, e cel mai bine. Cum ziceam mai sus, cum un aliment nesanatos consumat in exces poate sa iti faca rau, la fel se poate întampla si când exagerezi cu un aliment sănătos. Deci totul este despre a avea un echilibru în alimentație.

Când ajungi să faci o obsesie pentru alimentația sănătoasă, s-a dus tot. Pentru că deja nu mai e nimic sănătos în asta. Extremele nu sunt sănatoase și de aceea trebuie să înveți să accepti toate alegerile tale, fie ele bune sau rele. Iar dacă azi ai o zi proastă, nu bate câmpii prea mult asupra ei, iar mâine incearcă să faci să fie mai bine. Știu că e greu la început, că atunci tindem să facem mici obsesii. Și până reușești să îți schimbi stilul de viață durează ceva, iar acea bucată de timp ești cel mai vulnerabil. Însă atâta timp cât te informezi, iei totul treptat și nu te arunci în diete drastice, poți evita astfel de capcane.

  • Incetează să fii rigid 

Deși acest ultim sfat merge mână în mână cu ultimele două, am ținut să îl menționez pentru că deseori se întâmplă să primesc mesaje la care acesta ar fi cel mai bun răspuns. Fie că ești la masă cu prietenii, fie că ești în vacanță sau pur si simplu acasă gătind, flexibilitatea e cea care te ajută să ai o relatie sănătoasa cu mâncarea. Am învățat că e foarte important să fii flexibil și să reușești să te adaptezi în functie de situație. Am postat recent și pe Instagram o poză în care vorbeam despre faptul că tot ce postez eu legat de mâncare e orientativ și că mereu trebuie să știm să ne adaptăm alimentația nevoilor noastre pentru că suntem diferiți, deci implicit și nevoile noastre nutriționale diferă.

Mă gândesc să abordez serios acest subiect și să-l dezvolt într-un post întreg. Deși am mai scris ceva asemămator (O relație sănătoasă cu mâncarea), cred că ar fi folositor să vorbesc puțin și despre flexibilitate și acea obsesie nesănătoasă cu alimentația sănătoasă. Până una-alta, sper să te ajute puțin aceste idei generale și obiceiuri pe care am reușit să mi le implementez eu.

Ps. Îmi propun să încep un fel de categorie nouă cu: 5 lucruri. Și chiar dacă nu am prea activat aici în ultima vreme (sesiune și toate cele), nu am fost chiar absentă și mi-am notat câteva idei de post-uri pe care urmează să le scriu. Dacă ai și tu ceva idei, aștept un mesaj pe Instagram. 

Do more, be more!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *